- Beleggers denken ten onrechte dat centrale banken het rustiger aan gaan doen met renteverhogingen, waarschuwt een beursstrateeg van vermogensbeheerder bij BlackRock.
- Centrale bankiers willen er zeker van zijn dat consumenten niet de indruk krijgen dat de inflatie voor lange tijd hoger zal blijven.
- De eerste weken van januari werden gekenmerkt door een beursrally, die vooral leunt op de de hoop dat centrale bankiers bakzeil halen.
- Lees ook: Aandelen flitsend uit de startblokken in 2023: is dat vol te houden?
Beleggers maken een grote fout door ervan uit te gaan dat centrale banken het dit jaar rustiger aan gaan doen met renteverhogingen. Het bestrijden van de hoge inflatie heeft nog steeds prioriteit, waarschuwt een beursstrateeg van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock.
“Centrale banken zullen doorgaan op het pad van monetaire verkrapping. Ze zullen heel voorzichtig zijn. Ze willen niet dat inflatieverwachtingen voor de lange termijn in het geding komen”, zei Philipp Hildebrand maandag in een interview met Bloomberg op het World Economic Forum in Davos.
“De kans dat we dit jaar een versoepeling van het monetaire beleid krijgen, is erg klein. Beleggers vergissen zich op dit punt”, gaf Hildebrand aan. Voordat hij bij BlackRock aan de slag ging, was Hildebrand de baas van de Zwitserse centrale bank.
In de VS en Europa zijn aandelen het jaar goed begonnen, ondanks waarschuwingen voor een dreigende recessie. De brede S&P 500-index steeg tot nu toe met iets meer dan 4 procent. Volgens analisten geeft de dalende inflatie beleggers het vertrouwen dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar al kan verlagen. Verder heerst er optimisme over de heropening van de Chinese economie.
Hildebrand wijst er echter op dat centrale bankiers niet willen dat consumenten de indruk krijgen dat de inflatie op de langere termijn relatief hoog blijft. Als dat gebeurt, zullen de looneisen namelijk omhoog gaan. Bedrijven worden dan gedwongen hun prijzen te verhogen, om de hogere loonkosten op te vangen. Dat gedrag kan een loon-prijsspiraal op gang brengen, waar inflatie meer inflatie creëert.
Centrale banken in Europa en de VS hebben hun beleidsrentes in 2022 fors verhoogd, in reactie op het uit de hand lopen van de inflatie. Door de rente te verhogen proberen beleidsmakers de economische vraag af te remmen, aangezien lenen hiermee voor bedrijven en consumenten duurder wordt.
Het agressieve monetaire beleid van de Fed lijkt inmiddels te werken, aangezien de druk op de Amerikaanse consumentenprijzen sinds medio 2022 gestaag is afgenomen. Het Amerikaanse inflatiepercentage op jaarbasis bedroeg afgelopen december 6,5 procent, tegen ongeveer 9 procent in juni vorig jaar.
Volgens Hildebrand heeft de inflatie haar hoogtepunt bereikt en zullen prijsstijgingen dit jaar steeds beperkter zijn. "Ik denk dat de inflatie heel snel zal dalen."
Toch zijn beleggers die voorsorteren op een "draai" van de Federel Reserve - een verandering in het monetaire beleid van verkrappend naar verruimend - veel te optimistisch, aldus Hildebrand.
"Als je de centrale bank bent, wil je de prijsontwikkeling onder controle krijgen, zodat je niet het risico loopt dat de inflatieverwachtingen verder oplopen. In het beste geval zullen we een soort rentepauze zien, maar op de korte termijn nog niet", zei hij.